Sülükle tedavi uygulaması uzun yıllardır halk arasında uygulanmakta, şifalı özellikleriyle artık modern tıp tarafından da kabul edilmektedir. Sülükler tıbbi sülüklerdir ve mutlaka özel üretim yapan laboratuvarlardan alınmalıdır. Yoksa bu hayvanların doğada 600 civarında çeşidi vardır. Bataklıklar başta olmak üzere, doğadan gelişigüzel bu hayvanları almak ve kullanmak doğru değildir. Öte yandan dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, bir sülük yaklaşık olarak 45 dakika emer ve şişer. Bu sürede beslenmesini tamamlayan hayvan uzunca bir süre bir daha beslenmeye ihtiyaç duymaz. Halk arasında bazıları kan emen hayvanları dumanla küstürüp tekrar emdirmektedir ki bu son derece hatalı bir uygulamadır.
Sülükle tedavi bünyeye çok iyi gelmekle birlikte, her tedavide olduğu gibi, bazı kişiler ve hastalıklarda iyi gelmez. Bu durumlarda bu tedavinin uygulanmaması gerekmektedir. Buna göre, koltuk altı ve kasık bölgesi gibi yerlerden geçen ana damarlarda uygulanmamaktadır. Kansızlık rahatsızlıkları olanlar, anemi hastalarında uygulanmaz. Kan sulandırıcı ilaç kullananların, bu ilaçların etkisi geçene kadar kullanması da sakıncalıdır. Kanamalı durumlar da sülük uygulaması yapılmaz. Kalp yetmezliği ve kronik kalp rahatsızlıkları olanların da bu tedaviden yaptırmamaları gerekmektedir. Bazı kişilerin kan pıhtılaşmaması şeklinde rahatsızlığı olmaktadır, buna hemofili denir. Bu hastalıklara sahip kişilerin sülük tedavisi yaptırmaması gerekmektedir. Yumuşak ten ve ince deri olan göz çevresine sülük uygulanmaz. Bunun gibi, avuç içi, ayak tabanına da uygulanmamaktadır.
Sülükle tedavi yapılmadan önce uygulama yapılacak tenin üzerinde kesinlikle, krem, parfüm gibi ürünlerin sürülü olmaması lazımdır. Sürülmüşse de bu alanın ürünler gidene kadar temizlenmesi gerekmektedir. Tenin üzerinde hiçbir koku veya ürün bulunmamalıdır. Temiz olması, sade olması tenin hayvanların tutunması için önemlidir. Tuzlu su veya diğer bir tıbbi ürün ile ten dezenfekte edilir ardından uygulama yapılır. Tenin soğuk olmaması lazımdır. Teni soğuk kişilerde sülükle tutunmaz, ılık bir doku olması gerekir. Sigara içen kişilerde de tedavi zor olmaktadır. Hayvanlar sigara dumanı, kokusu ve külden hoşlanmazlar. Gerekli detaylara dikkat edilerek tedavide olumlu sonuçlar alınabilir. Dikkat edilmesi gereken noktalar bunlardır.