Akupunktur Etki Ettiği Limbik Sistem Nedir?

Akupunktur ve limbik sistemin birlikte çalışma mekanizmasından bahsetmeden önce akupunkturun ve limbik sistemin ne olduğundan bahsetmek konuyu ve tedavi yöntemini tam olarak alamamızı sağlayacaktır. Akupunktur, aslında bir Çin geleneksel tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yöntem vücudumuzdaki dengelerden yola çıkarak geliştirilmiştir. Evrene baktığımızda her şeyde bir denge ve düzen gördüğümüz gibi bu denge vücudumuzda da mevcuttur. Vücudumuzdaki organların sistematik ve düzenli bir şekilde çalışmasının yanı sıra onların bir enerji sistemleri de mevcuttur. Geleneksel Çin tedavi yöntemlerine bakıldığında enerji değişimleri fazla enerji yani fazla yük hastalıklara neden olup vücudun çalışma sistemini bozmaktadır.

Ying yang olarak da bilinen bu enerjinin bozulmasının adı ise günümüz tıp biliminde limbik sistem bozuklukları olarak bilinmektedir. Peki limbik sistem nedir ve vücutta ne gibi bir fonksiyonu vardır? Limbik sistem beynin ön-orta olarak da adlandırılan kısmında yer almaktadır. Bu bölgede limbik sistemin üyelerinden birkaçı olarak da itelendirebileceğimiz amygdala ve hipotalamus yer almaktadır. Küçük bir badem büyüklüğünde olan amygdala, korku, şefkat, öfke gibi emosyonel durumlarımızı yöneten ufacık bir merkezdir aslında. Hipotalamus ise vücudumuzdaki ısı başta olmak üzere pek çok durumu kontrol eden bir komutan gibidir.

Toparlayacak olursak;  limbik sistem vücuttaki emosyonel durum olarak bilinen duygu ve hislerimizin düzenlenmesini sağlayan sistemdir. Pek çok ruhsal sorunun, psikolojik bozuklukların ortaya çıkma sebebi de özünde bu sistemin düzgün çalışmamasıdır. Limbik sistemin temel olarak çalışma prensibi ise gelen uyarıların beyin korteksine ulaştırılması olarak kısaca özetlenebilmektedir. Limbik sistem fonksiyonlarına bakıldığında ise karşımıza yeme-içme isteği (akupunkturun özellikle obesite tedavisinde kullanılma sebebi), huzursuzluk, otonom sistem etkileri, emosyonel değişiklikler çıkmaktadır.

Akupunktur yöntemleri uygulanarak beynin özellikle limbik sistemine etki edilip kişinin yeme-içme alışkanlıkları, uyku durumları, emosyonel durumları gibi pek çok sistemine erişim sağlanabilmektedir. Bu sayede de kişinin özellikle yemek yeme alışkanlıkları bozuklukları, stres gibi pek çok faktörlerle başa çıkabilmesine yardımcı olmaktadır. Akupunktur uygulamaları esnasında karşılaşılan ve hastaların sebebini anlayamadığı ağlama, aşırı gülme, korku halinin tetiklenmesi gibi durumlarda bu uygulamanın limbik sistem ile yakından bağlı olduğu tezini daha da güçlendirmiştir.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı