Akupunktur Motivasyon ve Konsantrasyon

Konsantrasyon; kişinin olaylara durumlara ya da olgulara belli bir süre dikkat toplayabilme kapasitesidir. Motivasyonu ise bir işi ya da durumu yapmak veya gerçekleştirmek isteği olarak tanımlayabiliriz.

Günlük hayatta özellikle yoğun olarak çalışan, çok fazla mesai yapan ve tatil yapamayan kişilerin en büyük sorunlarından bir tanesini ise motivasyon ve konsantrasyon eksikliği oluşturmaktadır. Zamanla azalan çalışma isteğini konsantrasyon bozukluğu izlemektedir. Bunların yanı sıra olağan ve günlük işlerde de kişilerde konsantrasyon eksikliği gözlenebilmektedir.

Konsantrasyon ve motivasyon eksikliğinin bir diğer sebebi ise strestir. Yaşanılan üzücü olaylar, ulaşılmak istenilip de ulaşılamayan hedefler de kişide konsantrasyon ve motivasyon bozukluğuna neden olmaktadır.

Konsantrasyon, motivasyon ve öğrenme birbirinden ayrılamayan bir üçlü gibidir. Motive olabilen insanın konsantrasyonu artar ve öğrenme eyleme kısa süre içerisinde gerçekleşmiş olur. Ancak Motivasyonu düşük kişilerde odaklanamama, dikkat dağınıklığı gibi sorunlar konsantrasyon eksikliğine yol açacağı için sonuç olarak da öğrenme eylemi hiç gerçekleşemeyecek ya da verilen bilginin çok azı alıcıya ulaşacaktır.

Konsantrasyon süresi ve motivasyon süresi ise tamamen kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte günlük ya da dönemsel olarak bireye özgü bir şekilde de değişkenlik göstermektedir.

Semptomlar üzerinden bakıp tanımladığımız motivasyon ve konsantrasyon vücutta nasıl oluşur ve biz nasıl hissederiz diye baktığımızda ise karşımıza endokrin sistem yani hormon sistemi çıkmaktadır.

Konsantrasyonu artırmak için kişinin bu olaydan sorumlu olan maddelerini vücuda salması gerekmektedir. Bu olaydan sorunlu olan başlıca hormonlar ise serotonin ve katekolaminlerdir. Bu bilgilere ek olarak şunu da söyleyebiliriz ki stres durumu kişide serotonin salınışını engelleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir.

Akupunktur yöntemleri ise vücudu rahatlatarak kişinin üzerindeki stresi azaltmakla birlikte serotonin salınışını da arttırmaktadır. Zaten stres başlı başına serotanin azalmasına etken olduğu için stres durumunun azalması zaten konsantrasyonun artmasını sağlayacağı gibi serotonin hormonlarının salınmasının uyarılması da buna ek olarak bir konsantrasyon artışı sağlayacaktır. Akupunktur uygulamaları ile vücut strese karşı korunduğu için pek çok psikolojik hastalıkların tedavisinde de ek tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı