Akupunktur etkileri

Bilindiği kadarıyla 3000 yıllık geçmişi olan ve günümüze büyük tecrübe eleğinden geçerek gelen, son 20-30 yılda ise dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerde popülerliğini arttıran akupunktur tedavisinin her alanda hastalığa yararı olmaktadır. İğneleme tedavisi olan akupunkturun objektif ve subjektif etkileri vardır. Subjektif etkide iğnelemenin uygulandığı yerlerde hafif bir ağrı meydana gelebilir bu ağrıya Çince’de “Qi” (Çi) adı verilir. Binlerce yılın gelmiş geçmiş en mucizevi tedavi yöntemi olan akupunkturun subjektif etkisinin yanı sıra ortaya çıkan 6 tane objektif etkisi vardır:

1 – Analjezik Etki: En çok bilinen ve en çok kullanılan etkilerinden biridir. Baş ağrıları, bel ağrıları, romatizmal ağrılar ve benzeri ağrılarda bazı noktalarda kullanılarak ağrı kesici etki sağlanmış olur.

2 – Sedasyon (Sakinleştirici) Etkisi: Bazı hastalar, tedavi sırasında uykuya dalarlar ve dinçleşmiş olarak uyanırlar.

3 – Hemostazis (Düzenleyici) Etkisi: Vücudun uygun bir dengeye getirilmesi etkisidir. Birçok hastalıkta ciddi olarak düzenleyici etki yapmaktadır. Ayrıca dengenin olması gereken seviyesine gelmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
4 – İmmuniteyi (Bağışıklık Sistemini) Arttırıcı Etkisi: Vücudumuzu, bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı olan direncini arttırır. Akupunktur tedavisinden sonra vücuttaki beyaz kan hücreleri artar. Bundan ötürü antibiyotik tedavisini gerektirecek herhangi bir enfeksiyon hastalığında, tedaviye akupunktur uygulaması da eklendiğinde hastanın antibiyotik alma süresinde önemli derecelerde azaldığı için özellikle kronik hastalıklarda geniş bir kullanım alanı oluşturur.

5 – Psikolojik Etki: Akupunkturun psikolojik etkisi seans öncesi oluşmamaktadır. Akupunktur tedavisini takiben ortaya çıktığı yapılan araştırmalarda meydana çıkmıştır. Hipnoz genel populasyonda %10- 15 etkili olduğu halde, akupunktur bütün insanlarda ve de hayvanlarda çeşitli derecelerde etkili olduğu bilinmektedir. Akupunktur tedavisinin bu etkisi orta beynin retiküler formasyonu ve diğer önemli yerlerinden sağlanır. Ölçülebilir etkileri olan beyin dokusunun metabolik kimyasallarının tetkikleri ile saptanmış durumdadır. Yine hastalara uygulanan akupunktur tedavisinden yola çıkarak yapılan araştırmalara göre dopamin ve serotonin düzeyleri akupunktur uygulamasından sonra artmaktadır.

6 – Motor Tamir Etkisi: Paralizilerde motor iyileşme akupunktur ile hızlanmaktadır.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı