Akupunktur kürü nedir

Akupunktur: iki kelimenin birleşiminden meydana gelmiş bir kelime grubudur. Akus iğne, puncture batırmak; akupunktur (acupuncture) iğne batırmak anlamına gelmektedir. İnsan vücudundaki yeri ve özelliği birbirlerinden farklı olan 2000’den fazla sayıya sahip belirli noktalara, akupunktur eğitimi almış ve alanlarında uzman olmuş bir akupunktur doktoru tarafından, belirli bir sure öngörülen tedavi boyunca akupunktur iğnesi batırılarak yapılan tedavi demektir.

 

Çin’de inançları gereği ortaya çıkmış olan bu tedavinin beşbin yıllık bir tarihi vardır. Akupunktur felsefesine göre, insan vücudunda 12 çift 2 de tek olmak üzere 14 meridyen vardır. Ayrıca esktra meridyenler de bulunmaktadır. İnsan vücudu üzerinde bulunan bu meridyenlerin üzerinde ise tam 360 tane akupunktur noktası bulunmaktadır. Tüm dünyada popülerliğini arttıran akupunktur tedavisi konusunda son yıllarda yapılan araştırmalarda ise bu noktalara bin tane yeni nokta daha ilave edilmiştir. İnsanın doğuşundan itibaren vücudunda var olan ve Çi (Qi) adı verilen anlamı hayat enerjisi olan bu meridyenlerden bir ömür boyu akacağına inanılmaktadır.

 

Akupunkturda tedavi normal hastalıkların tedavisinde seans adı verilen kür dediğimiz belirli bir sürede yapılmaktadır. Her alanda farklılık gözterebilmekle birlikte bu tedavinin bir seansının 15 dakikadan az olmaması gerekmektedir.  Genellikle bir kürün süresi ise ortalama olarak 20-25 dakika sürmektedir. İstisnai bazı durumlarda ise bir kürün süresi 1 saate kadar uzatılabilmektedir. Seansların sıklığı, her türlü hastalığa göre her gün veya haftada 2-3 kez ya da haftalık ve aylık periyotlarla olmak üzere önceden planlanmaktadır. Bazı durumlarda ise, her sene belli dönemlerde bir kaç seans tedavi uygulamak gerekebilmektedir. Bir kür tedavide 20 ila 30 seans tedavi gerçekleştirilmektedir. Her hastalık grubuna göre seanslar ve kürler değişik olmakla birlikte ilk başlarda haftada 2 ila 5 seans uygulama yapıldığı gibi, haftada bir iki seans yapılan uygulamalar da olabilmektedir. Örneğin; sinüzütü 8 ila 10 seansta, yüz felcini 8 seansta, astımı 15 – 20 seansta, boyun fıtığı tedavisini 20 – 30 seansta tedavi edebildikleri bilinmektedir. Seansların her birinin toplamına bir kür tedavi denilmektedir.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı