Akupunktur türleri nelerdir

Akupunktur kelimesi Latince kökenlidir. Latin kökenli iki farklı kelimenin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bu kelimeler; ‘acus: iğne’ ve ‘punktura: batırma – delme’ anlamına gelmektedir. Yani ‘noktaya iğne batırma’ anlamında birleşmiş bir kelime grubundan meydana gelmektedir.

 

Akupunktur tedavisinde vücudun 2000’den fazla bölgesinde bulunan ve vücudumuzdaki tüm organlara denk gelmekte olan noktalara iğne batırma ve uyarma şeklinde bir uygulama yapılmaktadır. Akupunktur tedavisinde kullanılan bu iğnelerin içerisinde ya da üzerinde herhangi bir madde yoktur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan iğneler paslanmaz çelikten yapılarak olabildiğinde ince ve kullanılan iğnelerin boylarının 1,5 ile 13 cm arasında değişmekte olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca iğnelerin farklı şekilleri de vardır. Örneğin raptiye şeklinde ki olan kulak akupunktur iğneleridir ve kulak bölgesine uygulanan tedavilerde kullanılır. Çelik iğnelerden başka bu tedabilerde altın ve gümüş iğneleri de kullanılmaktadır.

 

Ancak günümüzde akupunktur sadece iğne batırmakla değil, noktaya ısı vererek, noktaya elektrik akımı vererek ve noktaya lazer ışını vererek bile uygulanmakta olur 3 farklı türü mevcuttur.

 

Vücut akupunkturu, akupunktur tedavisine başvuran hastalığı sırt, boyun, el, kulak ve vücudun diğer bölümlerinden biri olan kişilerde kullanılır. Vücuttaki belirli bölgelerde 2000’den fazla bulunduğu bilinmekte olan akupunktur noktalarına iğneler yardımıyla yapılan uyarılar sonucunda vücudun hemen her bölgesine iletilerek uygulanır. Bu iletilen uyarılar sonrasında gerçekleşmekte olan akupunktur noktalarından sinir sistemine ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de ise bu uyarılar gerekli bölgelere ulaştırılır ve tedavinin amacı olan akupunktur uygulanan bölgedeki enerji dengesi düzenlenmiş olur. Böylece hastalık da ya tedavi olmuş ya da ortadan kalkmış olur.

 

Kulak akupunkturunda kullanılan temel amaç ise tüm organlarımızın kulak üzerinde yansımalarının varolmasıdır. Kulağın alt meme kısmı temsili olarak tüm baş bölgesinin sinirlerine karşılık gelmektedir. Kulağın üst kısmı da bu tedavide ayakları temsil etmektedir.

 

Lazer akupunkturu ise laser tedavisi ile çeşitli frekans ve dalga boyundaki şiddetli ışık tedavisiyle rahatsızlıkların ortadan kalkmasını sağlanır. Bazı hastalıkların tedavisinde veya  rahatsızlık olmadan hastanın tercihi doğrultusunda uyarılar iğne yerine lazerle yapılmaktadır.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı