Huzursuz bacak sendromu yani HBS olarak kısaltılan hastalık kişilerin, dinlenme pozisyonlarına geçtikleri an itibariyle yani oturur pozisyonlarda, uzandıklarında, uykuya dalmaya çalıştıkları anda ortaya çıkan ve aşırı derecede rahatsızlık veren bir hastalıktır. Hastalara bu pozisyonlara geçtikleri esnada, ağrılar, uyuşma, karıncalanma ve bazen tanımlayamadıkları hislerde meydana getiren bu hastalığın neden sadece dinlenme pozisyonlarında ortaya çıktığı bilinmemektedir.
Erkeklerde de kadınlarda da rastlanma sıklığı eşit olan huzursuz bacak sendromu hastalığının hangi yaşta ortaya çıkabileceği konusunda da herhangi bir kesin tanı yoktur. Fakat bilinen bir gerçek uzmanların dile getirdiği gibi bu hastalığın yaşla birlikte ilerleme gösterdiğidir. Tüm dünyadaki insanların huzursuz bacak sendromuna yakalanma oranı ise %50 gibi rakamlara ulaşmaktadır.
Huzursuz bacak sendromunun ortaya çıkma senepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, beyinde bulunan depomin seviyesinde bazı sebeplerden dolayı oluşabilecek dengesizler sonucunda kaynaklanabileceği ileri sürülmektedir. Yaşam kalitesini tamamen düşüren ve kişinin sosyal hayatını olumsuzluklarla dolduran huzursuz bacak sendromu hastalığının şikayetleri, kişinin bacaklarını devamlı olarak hareket ettirmesi sonucunda ortadan kalktığı daha sonra ise tekrar başladığı bilinmektedir. Ayrıca şikayetlerin akşam saatlerinde başlayarak geceye doğru şiddetlendiği de hastaların şikayetleri arasındadır.
Stress ile de hastaların yakınmaları daha da şiddetlenmekte olup, kişinin uykusuzluğuyla birlikte agresiflik, başla birlikte yayılan çeşitli ağrılar, psikolojik rahatsızlıklarla birlikte çevresini de etkilemektedir. Bu hastalık bazen kadınların hamilelik dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Huzursuz bacak sendromu şikayeti ile kliniklere başvuran hastaların vücuttaki kas, yağ, bağ doku, kemik, su oranları belirlenerek, gerekli görülürse hastadan kandaki elektrolit seviyelerini ve vitamin seviyelerini gösteren tetkiklerin de istenmesi sonucunda tedavi yönteminin şekillenmesi sağlanmaktadır. Bu tetkiklerin ardından ise uzmanların genellikle tercih ettiği Geleneksel Çin Tıbbı tedavisine başlanmaktadır.
Akupunkturun dopamin, serotonin, nor adrenalin gibi nörotransmitterlerin seviyesini düzenleyici rolü olduğu için bu hastalıkta tercih edilirken, hastaya kulak ve vücut akupunkturu birlikte uygulanır. Ayrıca soft lazer tedavisi ,akupunktur nokta masajı, manyetik alan tedavisi, lenfatik direnaj masajı gibi bir çok yöntem gerekirse tek tek, gerekirse kombine olarak uygulanır.