LAZER EPİLASYON CAİZ Mİ

Son zamanları tartışmalı yöntemlerinden olan lazer epilasyon hem sağlık açısından hem de dini açıdan tam olarak insanlara güvenilirlik sağlayamamıştır. Uygulama oranlarına bakıldığında çok yüksek talepler ve uygulanan kişi görülmektedir. Ancak yinede birçok kişi bu uygulamanın vücuda zarar vereceği veya dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda güvenilirlik sağlayamamıştır. Birçok forum sitelerinde insanlar kendi aralarında fikirler yürütmekte olup kimse hangi fikrin doğru olduğu konusunda baskın gelememiştir. Lazer epilasyonun caiz olup olmadığı ile ilgili konuya değinmek gerekirse kadın ve erkekler için Kur’an-ı Kerim’de ayrı ayrı ayetler ve hadisler yer almaktadır. Bunlara göre; Erkeklerde çıkan ve erkeğin fıtratından olan sakal ve bıyık gibi kıllar kadında çıktığı takdirde bu kılların aldırılması caizdir. Zira sakal ve bıyık kadının fıtratından sayılmadığı için alınabilir hatta bu tür kılların alınması müstehaptır. Ancak kadınların yüzündeki ince ve tabiî olan ayva tüyünü alması veya aldırması caiz değildir. Bu, “Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lânet etsin…”  hadisindeki yasak kapsamına girmektedir. Erkekler ise sakal ve bıyık dışında yanaklarında çıkan göze çirkin gelen fazlalık kıllarını, fıkıh kitaplarımızda “muhannes” ismiyle geçen “kadınlaşmış erkekler”e benzememek şartıyla aldırabilirler.  Erkeklerin vücudundaki kıllara epilasyon yaptırması haram olmasa da uygun değildir.

Kadınlar, kaşlara dahil olmayan fazlalık tüyleri, yüzünde çıkan ve kadının fıtratından olmayan bıyık, sakal gibi tüyleri bu uygulamayla aldırılabilir. Ancak kadınların yüzündeki ince ve tabiî olan ayva tüylerini kesmesi caiz olmadığı gibi bu türden tüylere bu uygulamanın yapılması da caiz değildir. Kadınların, kollarındaki ve bacaklarındaki kılları kesmesi caizdir. Bu takdirde bu kıllara epilasyon uygulamasını yaptırması caizdir.
Epilasyon uygulamasında kadınların mahremi olmayan erkeklere bu uygulamayı yaptırması, caiz değildir. Çünkü bu durum bir hastalık hali veya bir zaruret hali değildir. Zaruret olmadığı takdirde bir kadının mahremi olmayan erkeklere avret yerlerini göstermesi caiz değildir. Eğer epilasyon uygulamasını yapacak kimse bayan ise, bu takdirde kadının kadınlara karşı olan avret sınırlarını gözetmek gerekir. Yani epilasyon yaptıracak bir bayanın, diz kapağıyla göbeği arasını, karşısındaki bayan da olsa göstermesi caiz değildir. Konuyla ilgili Diyanet İşleri’nden daha detaylı bilgiler edinilebilir ya da din alimleri ile görüşebilir, caiz olup olmadığının kararını vermek için daha fazla kişiye danışılması gerekmektedir.

 
 

Diğer Lazer Epilasyon Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı