Akupunktur psikolojik bozukluklar

Çağımızın en büyük sorunlarından olan psikolojik rahatsızlıklar bin bir sebebi ve türüyle insanları içten içe kötü etmekte ve çevreleriyle de sosyal problemler yaşamalarına sebep olmaktadır. En bilinenlerinden olan depresyon, kişinin günlük yaşamını etkileyen fiziksel ve psikolojik bozulmalarla, uyku düzeninde bozulma, ağlama atakları, anksiyete, korku, hafızada zayıflama, konsantrasyon bozuklukları, vücutta ağrılar, mide bağırsak problemleri ve hayattan zevk alamama şeklinde kendini gösterebilen ve hatta ilerleyen aşamalarda intahara kadar gidebilecek sonuçlar doğuran kötü bir hastalıktır.

 

Günümüz modern tıbbında psikolojik sorunlardan meydana gelen bu hastalıklar genellikle hipnoterapi veya ilaçlarla tedavi edilirken, ilaç tedavisi spesifik semptomlara değil, genel tanıya yönelik olarak tercih edilir.

 

Geleneksel Çin Tıbbı’nda ise depresyon ve benzeri rahatsızlıklar kendi başına bir hastalık olarak kabul edimemekle birlikte bu tip hastalarda tedavide spesifik semptomlar hedef alınır ve muhakkak kişiye özel tedavi oluşturulur. Akupunktur gibi çağımızın mucizevi tedavi yönteminde ise bitkisel tedaviler, masaj ve vücudun enerji dengesizliğini düzeltmek için çeşitli enerjitik egzersizler kullanılır.

 

Akupunktur’un 1990’lı yıllardan beri tüm Batı toplumlarında dahil sinir sistemini etkileyerek nörokimyasal maddelerin salınımını sağladığı düşünülmekte olduğundan dolayı psikolojik tüm rahatsızlarda ortaya çıkan şikayetleri tekrarı sağlanmaksızın ortadan kaldırabilmektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda akupunkturun beyinde serotonin ve endorfinleri arttırarak beynin duygusal durumla ilgili bölgelerini etkilediği bilinmektedir. Bunun dışında dopamin, noradrenalin, kortizol ve nöropeptit Y salınımını düzenleyen diğer nörokimyasal yolları etkileyerek te tedavide etkinlik sağladığı yönünde literatürler vardır.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tüm çalışmaların ardından akupunktur tedavisinin prikolojik hastalıklarda tek başına tüm semptomları azaltarak hiç bir ilaç kullanımına ihtiyaç duymadan diğer tüm yöntemlerden daha iyi olduğuna dair yayımlanan yazıları bulunmaktadır.

 

Akupunktur tedavisinde hastaya ve semptomlara göre çeşitli değişiklikler olmakla beraber genelde başlangıçta hemen her gün veya gün aşırı olarak 10-12 seans uygulanır. Ardından tedaviye haftada 2 kez 5 hafta daha devam edilir. Ardından iyileşme durumuna göre tedaviye haftada bir veya iki haftada bir kez devam edilirken tedavi 6 ay sürebilir.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı