Hacamat alternatif tıp olarak bilinen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Çok eski zamanlarda yapılan bu uygulama vücuttaki kirli kanın atılarak vücudun kendini yenilemesine ve yapılan bölgelerde rahatlamaya amaçlamaktadır. Hacamat yapılabilmesi için öncelikle uygulamayı yapan kişinin son derece tecrübeli olması ve işinde uzman olması gerekir. Kendi başınıza yapacağınız uygulamalar son derece zararlı olacağı için bilen ve bu konuda uzmanlığa sahip olan kişilerden yardım alabilirsiniz. Hacamat belirlenen bölgelere vakum kullanılarak yerleştirilen bardaklar aracılığı ile kirli kanın toplanması işlemidir. Burada toplanan kirli kanın kontrollü şekilde akıtılması ile hücrelerin ve vücudun kendini yenilemesi sağlanır. Her bölgeye hacamat yapılmaz. Hacamat hangi bölgelere yapılır?
Hacamatın en etkili olduğu noktalar iki kürek kemiği arasına yapılan kısımdır. Bunun dışında iki kulak arkası ve kalbin arka kısmına yapılan işlemdir. Yapıldığı bölgeye göre farklı özellikte faydaları bulunmaktadır. Kafa arkasından yapılması halinde çeşitli ruh hastalıklarına, psikolojik sorunlara, görme bozukluklarına, kulak ağrısı ve çınlamalara, baş ağrılarına ve baş dönmelerine, çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Boyundan yapılan hacamat ise göz ile ilgili hastalıklara, ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Omuzlardan yapılan hacamat akciğer hastalıkları, boyun ağrıları ve fıtık, boyun kireçlenmesi, kol ve omuz ağrıları gibi sorunlara iyi geldiği bilinmektedir. Bunun dışında dizlerin üstü, altı ve iç kısımlarına, kürek kemiklerinin biraz yukarısına, kuyruk sokumuna ve bele hacamat yapılabilmektedir.
Hacamat hangi bölgelere yapılır? Hacamat yapılacak bölgeler kadar hacamat yapılabilecek kişiler de önemlidir. Hamileler, uzun süredir katarakt rahatsızlığı bulunanlar, zayıf olanlar, kan sulandırıcı ilaçları kullananlar, kandan bulaşan hastalıklara sahip kişiler, tansiyon hastaları, kalp yetmezliği olanlar ya da kalp pili kullananlar, çeşitli böbrek sorunları bulunanlar, çok hassas ya da işlemden çok korkan kişilere hacamat işlemi uygulanmaz. Bunun yanı sıra kafa arkasından ya da ense çukurundan yapılan işlemlerin çok sık yapılmaması gerekir. bu detaylara dikkat etmek hem yapan kişilerin hem de hastaların korunması için gereklidir.