İnsan ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ilk aklımıza gelenler açlık ve susuzluk terimleriyle tabir ettiğimiz karnımızın doyması ve susuzluğumuzun giderilmesi olarak gözükse de, bu ihtiyaçlarımızı karşıladıktan hemen sonrasında sindirim ve boşaltım sistemimizin aktif olarak görevlerini yerine getirmelerini bekleriz. Açlığımızı ve susuzluğumuzu bir süre idare ettirebileceğimiz bir gerçek olmasına rağmen, sindirim ve boşaltım sistemimizle ilgili aynı şeyi söyleyemeyiz. Hele de bu sistemlerle alakalı bir problem yaşıyorsak bu durum bizim boşaltım ihtiyacımızı karşılamamamıza engel teşkil ediyorsa sıkıntılarımız büyümektedir.
Sindirim sistemimizin önemli bir parçası olan kalın bağırsaklarımız, reaksiyonları sinir sistemimiz tarafından belli standartlarda isteğimiz dışında yönetilen organlarımızdır. İsteğimiz dışında olması bizim çeşitli duygu durumlarımızla bağlantılı olarak çalıştıkları ve stres gibi uyarıcı hisler yaşadığımızda aktif olabilecek şekilde etkilenebilmektedir. Gerçekleşen reaksiyon, kalın bağırsaklarımızda besinlerin sindirildikten sonra kalan besin artıklarının suyunu emmesi ve geriye kalan yararsız posalarını dışkı olarak atmasıdır. Kabızlık problemi ise herhangi bir sebepten ötürü bu reaksiyonların normalden daha yavaş ya da hiç gerçekleşmemesiyle meydana gelen bir sorundur.
Gündelik yaşamlarını genellikle stres altında geçirmek zorunda kalan kişilerde de kabızlık sıkça gözlenen bir sorundur. Kabızlığın belli şikayetleri arasında şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı ve asabiye durumu gözlenebilmektedir. Ayrıca kronik kabızlık olan bir kişide bu problemden doğan hemoroid ve fissür rahatsızlıkları da oluşabilir.
Kabızlığın çok çeşitli tedavi yöntemleri olabildiği gibi, akupunktur yöntemi bu hastalık için bir alternatif tedavi ya da son çare olarak görülmemelidir. Akupunktur bir çok hastalığa gösterdiği yoğun iyileştirici etkisi sayesinde kişileri rahatsızlıklarından hiç bir yan etki olmaksızın en kısa sürede sağlıklarına kavuşturabilmektedir. Kalın bağırsaklarımızın yaşadığı sorun nedeniyle doğru çalışmayan sistemimizle alakalı diğer organlarımızda da fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Kabızlığın tek başına bir sorun olarak ortaya çıkması gibi, nörolojik hastalıklar, başka hastalıklar adına kullanılan ilaçlar ve yanlış beslenme biçimleri de bu sorunun ortaya çıkmasını tetiklemektedir.
Kabızlık tedavisinde akupunktur oldukça etkili bir yöntemdir. Limbik sistemini düzenleyerek bağırsakların normal seviyelerinde görevlerini yerine getirmelerini sağlamaktadır.