Halk tarafından kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus, bazen basit bir kulak çınlaması olarak kalmayıp gürültülü duyma, tıslama, uğultu, tıklama ya da gürültü gibi farklı seslerle de bilinmektedir. Tinnitus (kulak çınlaması) aslında bir hastalık değil, var olan başka bir hastalığın semptomudur. Genellikle tinnitus sebebi çok kolay bir şekilde bulunamaz. Tinnitus (kulak çınlaması) a sebep olabilecek pek çok hastalık mevcuttur. Kulak dış yolunda biriken pislikler de tinnitusa sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda dış kulak yolunun temizlenmesi kolay bir çözümdür. Ancak dış kulak yolunun kirlenmesinin yanı sıra yüksek sese bağlı olarak meydana gelen işitme kaybı, bazı durumlarda kalp-damar hastalıkları, kadınlarda meydana gelen hormonal değişimlerin bir kısmı, tiroit rahatsızlığı, kulak ve sinüs enfeksiyonları da tinnitus (kulak çınlaması) a neden olabilmektedir.
Ayrıca maden ocakları gibi yerin çok altında çalışanlar ya da rakımı yüksek yerlerde çalışanlarda da basınç farklılığından dolayı kulak çınlamaları geçici ya da kalıcı olarak meydana gelebilmektedir.
Tinnitus pek çok hastalıktan dolayı meydana gelebildiği gibi pek çok rahatsızlığın oluşmasına da sebebiyet verebilmektedir. Geçmeyen sürekli kulak çınlamaları kişilerin fiziksel rahatsızlıklarından ziyade psikolojilerinde bozulmalara neden olmaktadır. Uzun süreli kulak çınlaması geçiren hastalarda şiddet eğiliminde artış, inatçılık, depresyon, sese bağlı olarak konsantrasyonda azalma ( özellikle ilk kulak çınlaması görüldüğü dönemlerde) , anksiyete ve hafıza kaybı gibi durumlar da gözlenmektedir.
Tinnitus yani kulak çınlaması Çin mitolojisinde de vardır ve Er Ming (kulakta ziller çalınması) olarak bilinmektedir. Çin tedavi yöntemlerine göre tinnitusunda enerji dengesizliklerinden dolayı meydana geldiği düşünülmektedir ve bu dengesizliğin karaciğer ve safra kesesi enerjilerindeki artışlardan kaynaklandığı söylenilmektedir.
Tinnitus (kulak çınlaması) için yapılan akupunktur tedavisinde ise kulak akupunkturundan ziyade vücut akupunkturu tercih edilerek vücutta yer alan akupunktur noktalarından ilgili bölgelere uygulamalar yapılmaktadır. Akupunktur noktaları arasında yüz ve saçlı deri, kol ve bacaktaki akupunktur noktaları, sırt bölgesinden de kulakla ilgili akupunktur noktaları üzerinde uygulamalar yapılarak ortalama olarak bu süreç (kişiye göre değişebilir) 20 ile 45 dakika arasında bir süre almaktadır.