Akupunktur teşhisi nasıl yapılıyor

Binlerce yıllık geçmişe ve tecrübeye dayanan, vücudun bilinen belli noktalarına iğne batırılması şekliyle hastalıkları tedavi etme metodu olan akupunktur, vücuttaki dengeleri sağlamlaştırmak ve yeniden oluşturmalarına yardımcı olmak amacıyla uygulanmaktadır. Vücuttaki özel noktaların teşhis edilmesi ve akupunktur iğneleriyle bu bölgelerin uyarılmasıyla tüm alandaki hastalıkların tedavisinde etkili olarak kullanılan bir yöntemdir.

 

Akupunktur tedavisindeki en önemli aşama vücuttaki hastalığa karşılık gelen o özel noktaların teşhis edilmesidir. Bu özel noktalara akupunktur iğnesi batırılmasıyla hastalıkların iyileşmesini amaçlayan bu tedavi yönteminde teşhis edilen en fazla nokta kulaktır. İç organlarla direk bağlantısı olan kulak olduğu için kulak akupunkturu en çok uygulanan tedavi yönteminden biridir. Çünkü insan vücudunda bulunan her organın kulakta bir karşılığı bulunmaktadır. Kulak akupunkturuyla yapılan ilk aşama teşhisiyle birlikte uygulanan vücut akupunkturu sayesinde ise tedaviden daha çabuk sonuç alınabilir.

 

Tedavide noktaların doğru yerinin ve derinliğinin tespit edilmesi gereklidir ve bu aşama tedavinin geri kalan kısmı için çok önemli ve hassastır. Önemli olan doğru teşhis ve noktanın bulunması olduğu için Akupunktur Noktası denilen noktalarla gelişi güzel seçilmiş noktalar arasında yapılan deri kesitleri sonucu anlamlı farklılıklar bulunmaktadır.

 

Bazı hastalarda akupunktur iğneleri yerinde hafif bir çürük, iğnenin çok ince olmasına rağmen, çoğunlukla tedavi sırasında hastanın hareket etmesine bağlı olarak, minik bir cilt altı kılcal damarın zedelenmesiyle oluşabilmektedir.

 

İğnenin batırılması aşaması tipik bir akupunktur uygulamasında 5 ile 20 arasında iğne kullanılır.  Akupunktur iğneleri çok ince olduğundan batırılmaları esnasında büyük bir acı vermez. İğne uygun derinliğe ulaştığında derinden gelen hafif bir ağrı hissedilebilir. İğnenin yerleştirilmesi safhasında ise Akupunktur yapan kişi iğneyi batırdıktan sonra uygun pozisyonu alması için iğneyi yavaşça oynatabilir ve doğru şekilde yerleşmesini sağlar. Ek olarak, bazı uygulamalarda iğne yoluyla elektrik akımı veya ısı da verilebilir. Son aşaması yani iğnenin çıkarılma aşamasında iğneler genellikle 10 ile 20 dakika arası batırıldıkları yerde kalır ve sürenin bitiminde teker teker çıkartılırlar. Bu esnada hastalar herhangi bir rahatsızlık hissetmezler.

 
 

Diğer Akupunktur Yazıları

 
 

Yazıyı Paylaşın



 
 
 
 

Yorum Yazın

Zorunlu

Zorunlu

İsteğe Bağlı