Boğaz Hastalıkları
Hastalıkların toplumda en yaygın olduğu ve bir kişinin sene içinde en az bir defa yakalandığı boğaz hastalıkları, tedbirli ve dikkatli bir yaşam sağladığınızda kolay ve hızlı atlatacağınız bir rahatsızlıktır. Boğaz hastalıkların çok çeşidi vardır. Boğazın yapısını anlatmamız gerekirse; yaklaşık 12 cm uzunluğunda olan, arka boğaz duvarı yassı ve dik biçimde gelen ve buraya hiçbir kanalın açılmadığı boğazın, ön yukarı kısımda burun boşluklarının arka kısmına, ön ortada ağız boşluğuna, en aşağı kısımda da gırtlak boşluğuna açılan bölümleri vardır. Boğazın ağız boşluğu ile birleştiği yerde ise bizi sık sık rahatsızlıklara uğramamıza sebep olan bademcikler bulunur.
Boğazın çatısında boğaz adenoitleri denilen küçük ve bademcik yapısındaki bezler vardır. Boğazın üst kısmında yan duvarlarda, orta kulağa açılan bir boru bulunur. Burun ve ağız kapatılıp akciğerler zorlanarak hava dışarı verilmek istendiğinde hava bu kanaldan geçip kulak zarına tazyik yapabilir.
Boğazın, solunum sistemiyle ilgili hastalıkları diğer çeşitlerine nazaran daha mühimdir. Bazı enfeksiyonlarda gırtlak kanserine kadar ortaya çıkan ve ses kısıklığıyla ilk belirtilerini verme durumunda doktor kontrolünde çok hassas bir tedavi uygulanmalıdır.
Boğaz hastalıklarının en büyük zorluğu ise yutkunmadır. Yemek yemekte, su içmekte zorlanan hatta bu ihtiyaçlarını gideremeyen boğaz hastaları için yutma zorluğunda, yakın temas dolayısıyla solunum sisteminin üst kısmını ilgilendiren hastalıklar da akla gelebilir.
Boğaz iltihapları diğer adıyla “Farenjit” olarak adlandırılan, kendi başına bir hastalık olabildiği gibi; kızıl, nezle, kızamık gibi hastalıkların belirtileri arasında da bulunabilir. Farenjit olabilme riskinizi arttıran durumlardan bazıları; tütün kullanmak, çok tozlu yerlerde kalmak, duman, tahriş edici gazlar, hava değişiklikleri, çok kuru hava ve benzeri atmosfer durumları boğazı tahriş ederek iltihap meydana gelmesine sebeb olabilmektedir.
Boğaz hastalıklarının diğer yaygın olan türü de tıp dilinde “Tonsilit” adı verilen bademcik iltihaplarıdır. Belirtileri yutkunma sırasında acı veren, kırıklık ve ağrılara sebep olan, hayat kalitenizi düşüren ve güçsüz kalmanıza sebep olan bir hastalıktır. İncelik ve özenle tedavi edilmezse ortakulak iltihabı, romatizma, böbrek iltihabı ve hatta kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.