Boyun fıtığı
Boyun fıtığı hastalığı ilk olarak normal yaşantınızda gerekli olan boyun hareketlerinizi kısıtlamasıyla ortaya çıkan ve sıkıntılı bir dönem geçirmenize sebep olan bir rahatsızlıktır. Boyun fıtığı ile bel fıtığı aynı sorunlardan ötürü meydana gelen, sadece ortaya çıktığı bölgeleri farklı olan iki benzer hastalıktır.
Omurların aralarında bulunan disklerdeki jele benzeyen sıvıların, diskin olması gereken şeklini değiştirmesi, bozması ya da diskin içinden dışarı çıkması durumunda şikayetleri baş gösteren bu durum sonrasında çevrede bulunan tüm kas ve sinir dokularına baskı yapmaya başlamaktadır. İşte bu olay esnasında boyun tutulmasına benzeyen bir şikayetle başlayan fakat sonucunda şiddetli ağrılara ulaştıran bir hastalıktır. İleri düzeye geldiğinde ise sadece boyun ve çevresindeki ağrılarla kalmayıp, sinir üzerinde baskısını iyice arttırdığı anda ellerinizde ve kollarınızda uyuşmalara, karıncalanmalara sebebiyet verecek hatta gücünüzü sizden alacaktır. Kişiden kişiye göre farklı durumların ortaya çıkması muhtemelen olan bu hastalığın tedavisi ise boyun egzersizleri ve fizik tedaviyle başlayıp, ameliyata kadar uzanan bir yol arasında seyreder.
Boynunuz, omzunuz, kollarınızla alakalı son zamanlarda hatırladığınız herhangi bir zorlama benzeri olay hatırlamıyorsanız, hava değişimiyle ilgili de bir koşula bağlayamadığınız sebepsiz boyun ağrılarına sahipseniz yüksek ihtimalle boyun fıtığına yakalanmış olabilirsiniz. Başlangıçta bir soğuk almış gibi boynunuzda ufak tefek tutulmalar sezerek hissedebileceğiniz bu hastalık, ilerleyen durumlarda başınızı sağa, sola çevirmenize hatta arkaya doğru yatırmaya çalıştığınızda bıçak gibi kesilen ağrılar baş göstermeye başlayacaktır.
Boyun fıtığı oldukça şikayet verici ve bir o kadar da yaygın bir hastalık olmasına rağmen, bir süre düzenli olarak devam edeceğiniz doktor kontrolündeki egzersizlerle kurtulmanız muhtemel olan bir hastalıktır. Bu egzersizler ilk olarak fıtığın daha fazla ilerlemesini durdurmanıza yarayacaktır. Fıtığın sebep olduğu ağrılarınıza doktor kontrolünde verilen ağrı kesicilerle destekleyici tedavi uygulayabilirsiniz. Hatta ağrı kesicilere ilave olarak kaslarınızın gevşemesine ve sizi de rahatlamanıza yarayacak kas gevşetici merhemleri mutlaka tavsiye etmekteyiz. Tüm bunların yanı sıra doktorunuzun ön göreceği planlı bir fizik tedaviyle fıtığın sinirlerinize yaptığı tüm basıncı yavaş yavaş azaltıp yok etmeniz mümkün olacaktır.