Sedef hastalığı
Sedef hastalığı bir tür deri hastalığıdır. Bu hastalık deri türündeki rahatsızlıklardan en yaygın olarak karşılaşılanıdır ve sık sık tekrarladığı görülmektedir. Genellikle kronik olanlarına rastlanan sedef hastalığı vücudun saçlı derisinde, tırnaklarda, ellerde, ayaklarda, diz ve dirsek bölgelerinde yani tüm vücutta çıkmasına rastlanabilen bir hastalıktır. Yalnız en sık görülen vücut bölgeleri diz, dirsek, bel, saçlı deriler ve genital bölgelerdir.
Bu hastalığın bir kişide ortaya çıkma ihtimali %1 ile %3 arasındadır. Her alanda oluşabilen hastalıklar gibi sedef hastalığınında kişiden kişiyedeğişiklik gösterdiği, kimi hastalarda nokta şeklinde, kimi hastalarda ise plaka gibi geniş kitlelerce deri bölgesine yayıldığı gözlenmektedir. Kronik rahatsızlıkların hepsinde olduğu gibi sedef hastalığının da belirli aralıklarla tekrar kendini gösterme özelliği bulunmaktadır. Bu aralıklarda yine bünye ve yaşam koşullarına göre değişmektedir.
Sedef hastalığının görüntüsünü tarif etmemiz gerekirse deri üzerinde kırmızı ve net sınırlı zemin üzerinde beyaz ince kabuklanmalar halinde rastalanan genel bir hali vardır. Fakat sedefin bu kırmızı alanlar üzerinde küçük iltihaplı toplar halinde de görülebildği bilinmektedir.
Genetik ve kronik bir hastalık olan sedef özellikle 20-40 yaş gurubunda sıkça görülür. Genetik özelliği olan bu hastalığın ebeveynlerde görülüyor olması çocuklarında görülme ihtimalini yüksek oranda arttırmaktadır.
Hastalığın oluşmasına yahut ilk belirtilerini vermesine sebep olan bazı etkenler vardır. Bunların en başında fiziksel ve psikolojik stresler gelmektedir. Çağın hastalığı stresin binlerce çeşitli rahatsızlığa sebebiyet vermesinden sedef hastalığı da nasibini almıştır. Bu faktörlerin dışında bir de aşırı güneş ışığı, alınan birtakım ilaçlar(ağrı kesiciler, hormon ilaçları, kortizon,tansiyon ilaçları) yer almaktadır. Hastaların oldukça sakin ve rutin düzeyde ilerleyen bir hayat sürmeleri, olabildiğince az ilaç tüketmeleri sedef hastalığının en azından stabil şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır. Sedefin tipik belirtileri kaşınan ya da yaralanan bölgelerde yeni sedef plaklarının gelişme göstermesidir.
Klinik görüntüye bakılarak teşhis konulan sedef bazen egzema, alerjik deri hastalıkları ile karışabilmektedir. Lokal bir sedef formu olan “palmoplanter psoriasis” (el-ayak sedefi) ise el ve ayakta su toplamaları çatlak ve soyulmalar şeklinde gözlenebilir.