Doğaya yaşayan bir canlı olan sülükler Anadolu muzda yaşayan hayvan türlerinden biridir. Sülüklerin halk arasında iyi bilinmesinin nedeni sülük tedavisidir. Sülükler kan emerek beslenen canlılardır. Emdikleri bölgesel çok özel bir salgı bırakırlar. Zaten tedavinin de önemi ve en hassas noktası hayvanların saldığını bu özel salgıdır. Bu salgı vücudun canlanması ve dirençli hale gelmesi noktasında önem taşımaktadır. Sülük tedavisinde uygulama şu şekilde olmaktadır. Rahatsız olan alana yerleştirilen sülükler pis kanın çekilmesini sağlamaktadır. Yaklaşık olarak 150 ile 200 gram civarında pis kanı çeken hayvan, bu özel salgısı ile kanın pıhtılaşmasını da önlemektedir. Bu enzimlerin çok özel ağrı giderici özellikleri bulunmaktadır.
Sülük tedavisi öncelikle hayvanların yerleştirileceği alanın bir gazlı bez ile steril edilmesi ile sağlanmaktadır. Eldiven kullanılmalıdır. Öte yandan, sülüklerin bir cımbız ile alınması ve hastalıklı alana konması da önemlidir. Baş kısmının, özellikle dikkat edilerek, hastalıklı bölgeye konması çok önemlidir. Hayvan zaten sezileri ile en doğru alana gelecektir. İhtiyaca göre bir ya da daha fazla hayvan konabilir. Hayvan iyice şişene kadar beklenir ve ardından tenden ayrılması sağlanır. Hayvan sorunlu bölgedeki kanı emerek var olan toksinlerden alanın temizlenmesi sağlanır. Ayrıca kan alınması vücudun canlanmasını ve yeni kan üretimi için metabolizmanın harekete geçmesini sağlar.
Özellikle varis gibi kan dolaşımı bozukluklarında sülük tedavisi çok iyi gelir. Basur, kan dolaşımı bozuklukları, çeşitli kramplar, romatizma, damar sertleşmesi, çeşitli diş eti rahatsızlıkları, damar sertleşmesi, kas ağrıları ve kas yaralanması durumlarında da sülük tedavisi uygulanmaktadır. Bunun gibi çok önemli bir uygulama alanı ise, organ veya doku nakli yapılan durularda organ veya doku etrafında kan dolaşımının artması için sülük tedavisi uygulanır. Sülük tedavisi bazı kişilerde ise işe yaramayabilir. Buna göre, parfüm kullanan kişilerde, yaşı ilerlemiş olanlarda, sigara içenlerde, cildi aşırı soğuk olan kişilerde tedavi işe yaramayabilir. Bunun dışında tedavinin bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Zaten yüzyıllardır yapılan bir uygulamadır. Ağrısı sızısı da yoktur. Sülükler sinek ısırmasından daha fazla acı vermez tende.